Вълни от съмнения

doubts„Който се съмнява, прилича на морска вълна, която се тласка и блъска от ветровете“ (Яков 1:6)

„Когато си несигурен ще се бориш със съмнения – на всеки се случва“

Ако чакаме да сме сигурни за всичко, което ни очаква, ще чакаме дълго и ще загубим много време. Животът не винаги ни дава възможност да чакаме. Разбира се, трябва да сме максимално сигурни, когато вземаме решения и да обмислим възможностите внимателно, мъдро и разумно. Колкото и да сме внимателни обаче, не винаги можем да бъдем напълно сигурни. Винаги ще има хора, които не са сигурни в решенията си.

Като студент всеки ден пътувах към университета и гледах как вълните в океана се разбиват в брега. Вълните са величествена гледка, но ако попаднем между тях са много опасни. Същите красиви вълни стават опасни.

Когато си несигурен ще се бориш със съмнения – на всеки се случва. Съмненията са като тези вълни – връхлитат и се разбиват във всички посоки. След тях се чувстваме объркани, емоционално и духовно смазани, несигурни и плахи пред належащите решения. Борим се със съмненията, докато не предприемем посока на действие. Точно преди да сме твърдо решени – вълните на съмнения идват отново. Ето как Библията описва този процес: „Колебливият е непостоянен във всичките си пътища“ (Яков 1:8). Ужасно е да си уловен между неяснотата и несигурността.

Може би имаш приятели, които вземат решения без да мислят много. Ако си виждал такива прибързани и необмислени решения и са страдал от последствията им, може би се притесняваш да вземеш решение, дори когато е наложително. Животът на тези хора показва, че е много лесно да сгрешиш.

Сигурно познаваш някой, който от старание и предпазливост да вземе правилното решение така се е стегнал, че е неспособен да вземе решение, дори и за най-обикновените неща от живота. От този човек вероятно си разбрал, че е прекалено трудно да вземеш правилното решение. Не всяко взето решение може да е правилното. Но да си пасивен и да не вземаш решения е най-голямата грешка, която можеш да допуснеш. Честите грешки са възможност да научим нещо и да сме подготвени занапред.

Има и друга възможност. Може би недобрите решения в миналото – твои и на хора около теб – са подкопали увереността ти в способността да вземаш правилни решения.
Ето моят практичен съвет. Заобиколи се с благонадеждни приятели, от които можеш да искаш съвет и насока. Изучавай Библията и се учи от живота на другите. И най-важното – отдели време да търсиш Бога и очаквай Неговата мъдрост и водителство.
„Ушите ти ще слушат слово зад теб, което, когато се отклонявате надясно и когато се отклонявате наляво, ще казва: Този е пътят, ходете по него“ (Исая 30:21).
Така ще бъдеш по-мъдър, отколкото си очаквал (Яков 1:5, 6).

Молитвата ми за теб днес е: слушай Божият глас и се довери на сърцето си.