Да виждаш доброто

„Изпитвайте всичко, дръжте доброто“ (1 Солунци 5:21)

„Всичко, което е добро или ще бъде добро може да не изглежда така в момента“

Всеки е чувал майка си да казва: „Изяж си зеленчуците, полезни са“. На мен обаче не ми изглеждаха никак добре, предполагах, че няма да ми харесат и на вкус. Нямах никакво желание да ги опитвам. Мама знаеше най-добре, а и тя беше „шефа“. Освен това вече беше спечелила баща ми на своя страна. Тя твърдо вярваше, че един ден вкусът ми ще се промени.

Чудили ли сте се някога кой решава кое е добро и кое не? Мисля, че само онзи, който знае защо едно нещо е добро, може да го обяви за такова. В Битие глава 1 четем, че Бог погледна Своето творение и видя, „че беше добро“. Бог би трябвало да знае.

Постепенно научаваме, че всичко, което е добро или ще бъде добро може да не ни изглежда така в момента. Обикновено “добро” е субективна и пристрастна оценка, основана на това как се чувстваме в момента, а не толкова плод на внимателен анализ. Хората прибързват в отсъжданията си без да се замислят много, приемат за факт онова, което отсъждат в момента.

Ако знаете историята за Йосиф, значи сте наясно с удивителната благодат и простителност, които той показа на братята си и още по-голямата вяра в Бога, когато каза: „Бог го намисли за добро“. Това, което те направиха с Йосиф и това, което последва в живота му не беше никак добро.

Йосиф не се чувстваше добре изоставен в ямата, а после продаден като роб далеч от дома. Той не се чувстваше добре, когато беше лъжливо обвинен от една жена и хвърлен в затвора. Дойде денят, когато той видя Божията ръка във всичко това – не Бог беше причината за злото в живота му, но Той направи всичко това да съдейства за добро. На Йосиф не му изглеждаше така, когато го преживяваше, но това беше Божието най-добро на точното време. И тогава той уверено каза: „Вие наистина намислихте зло против мен, но Бог го намисли за добро (Битие 50:20).

Много по-късно апостол Павел пише: „Но знаем, че всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога, които са призовани според Неговото намерение“ (Римляни 8:28). Има моменти, когато за да вярваме тази истина се иска голяма вяра. Нека запомним това – Бог не обещава всичко да започва добре или да завършва добре, точно както ние го очакваме. Неговите обещания не са верни за всеки, който просто би поискал. Но те са непоклатимо верни за „тези, които обичат Бога, които са призовани според Неговото намерение“.

Доброто, за което Бог обещава да работи е според Неговото намерение за живота ни. Но какво е то? „Да бъдеш в образа на Неговия Син“ (Римляни 8:29). За това става въпрос в живота. Това е наистина добро.

Молитвата ми за теб днес е: Божието добро е най-доброто за теб.

Снимка: www.sxc.hu