Да се учиш цял живот

„Елате при мен… Нека ви науча“ (Матей 11:28)

„Истината е Личност, не идея. Исус е Истината“

Когато някой се учи да шофира е задължително колата да бъде обозначена с буквата „У“ – учебен. Това е добър начин останалите участници в движението да знаят, че трябва да бъдат още по-внимателни. Тази буква също показва, че водачът има още много да учи, за да може да шофира умело и безопасно.

Искам да живея като човек, който не спира да се обучава, особено по отношение на познаването и прилагането на истината в ежедневието. Искам винаги да търся и да не спирам да се уча в истината през целия си живот.

Никога да не спирай да се учиш, недей да предполагаш, че знаеш достатъчно. Постоянствай в наученото. Имай глад за истината – не просто за информация. Търси истинско разбиране и мъдростта. В своето приключение в света на познанието не прави грешката на хората, които Библията описва така: „Винаги се учат, но никога не могат да стигнат до познаване на истината“ (2 Тимотей 3:7).

Не се впечатлявай от своето или нечие друго знание, ако то не е в унисон с реалната истина и вечна истина – Божията истина. Истината винаги е практична и приложима в ежедневния живот.

Бъди ученик на живота, а не на теоретичните идеи. Винаги търси. Винаги наблюдавай. Винаги се учи. Никога няма да има момент, в който ще знаеш всичко, което може да се знае по една тема, а още по-малко по всички теми. Дори, когато знаеш много, винаги има някой, който може да те научи на повече. Винаги можеш да научиш още, стига да искаш. Колкото повече истина научаваш, колкото повече ходиш в нея, толкова по-добър ще бъде живота ти.

Вече на преклонна възраст, апостол Йоан ни показва Божието сърце за последователите на Христос: „За мен няма по-голяма радост от това, да чувам, че децата ми живеят в истината“ (3 Йоан 1:4 NLT). Чудя се дали, когато е бил по-млад не е имал по-възвишени очаквания към себе си и другите. Годините на израстване в близост до Бога и допира до изворът на мъдростта са променили гледната точка и приоритетите му?

Истината има чудесна, трансформираща сила, ако с постоянство живееш в нея. Тя не е това, което казваш на другите. Истината е това, което разбираемо показваш чрез живота си.

Ето към какво е привлечено сърцето на жадния за истина. Помни следното – истината не е идея или сбор от информация и факти. Истината е Личност. Исус е Истината. Исус каза: „Елате при мен… нека ви науча… и ще намерите почивка за душите си.“ (Матей 11:28:30). Исус е източника на истината. Никога няма да откриеш истината, която търсиш, нито ще научиш онова, което трябва да научиш, докато не повериш сърцето си в Неговите ръце.

Молитвата ми за теб днес е: да научиш онова, което наистина си струва да знаеш.

Снимка: Интернет