Каквото и да ти коства

Каквото и да ти коства

Нека най-доброто от твоето минало бъде импулсът на бъдещето ти.

Тогава Давид „избра пет гладки камъка от потока  и ги сложи в овчарската си торба“ 1Царе 17:40

Кой не харесва историята за Давид и Голиат? Виж 1Царе 17:45-51. Обратно на всяка логика, Давид постигна огромна победа. Кой не обича такива истории за победи? Би ли желал да знаеш това, което Давид знаеше и така да постигаш победи в живота си? За съжаление нещата не стават така. Няма един ключ, който да отваря всички врати, но във всяка постигната победа има практични елементи, които ни показват от какво се нуждаем.

Библията разказва историята за малкото овчарче и неговата среща със страховития воин с огромни размери. В Библията намираме една на пръв поглед незначителна подробност. Тогава Давид „избра пет гладки камъка от потока, ги сложи в овчарската си торба“ 1Царе 17:40. Нека споделя с вас пет истини, които ни водят към победата.

Първа истина. Помни всяка победа. Нека най-доброто от твоето минало бъде импулсът на на бъдещето ти. Давид размишляваше: Господ, Който ме отърва от лапата на лъв и от лапата на мечка, ще ме отърве и от ръката на този филистимец“ 1Царе 17:37. Различна ситуация, но Бог беше същия. Внимавай! Това, къде е фокусът ти ще определи посоката и очакванията ти. Имай такъв фокус, който да те движи напред и нагоре.

Втора истина. Празнувай победите, без значение колко незначителни изглеждат и ги изполвай, за да градиш увереност за бъдещето. Прочети Псалм 78:1-7. Не забравяй предишните си успехи, за да бъдеш насърчен и да надграждаш над тях. Размишлявай върху тях, за да не повтаряш грешките от миналото. Обикновено, хората сме склонни да правим точно обратното. Нека провалите ти бъдат само уроци, а не воденички камъни, които да те дърпат надолу. 

Не оставяй минали разочарования и временни неуспехи да те спират да опитваш. Възможно е да помниш всеки болезнен детайл на несупехите, докато в същото време пренебрегваш всички постижения, които Бог е дал в живота ти. Фокусирането върху разочарованията няма да ти помогне. Размишлявай за старите победи и това ще ти даде решимост и очакване за Божествена намеса.

Трета истина. Бъди повече загрижен да почетеш Бога, отколкото да запазиш репутацията си. Както всяко друго нещо в живота, успехът не е просто за теб, за твоето удовлетворение или обогатяване. Истинският успех е да принасяш слава на Бото име и природа. Давид заяви на Голиат: аз идвам против тебе в името наГоспода на Силите, Бога на Израилевите войски“ 1Царе 17:45. 

Четвърта истина. Успехът не идва при тези, които се задоволяват да бъдат просто свидетели на събитията. Виж 1Царе 17:24-25. Когато другите не искаха, Давид бе готов да излезе за битка. Той беше разпален, дори дързък. „Кой е този необрязан филистимец, за да хвърли презрение върху войските на живия Бог?“ 1Царе 17:26. Давид се ангажира лично. Успехът не идва, докато не станем част от събитията.

Пета истина. Никога не се отказвай, докато не си постигнал целта или Божието обещание. Някъде четох следното твърдение: „Успехът е 10% талант и късмет и 90% упоритост“. Ти имаш нужните качества, а Бог ще ти добави това, което нямаш ако си упорит. Някой друг е отбелязал следното: „Изглежда, че колкото по-усилено работя, толкова повече късмет имам“. Успехите, които изглеждат бързи, често крият зад себе си усърден труд, инвестиция и упоритост.

Защо Давид избра пет камъка? Защо Святия Дух е избрал да бъде споменат този на пръв поглед незначителен факт? Без Бог и срещу гигантски воин пет камъка ще ти помогнат точно толкова, колкото и само един камък. Библията не ни дава отговор на този въпрос, което ни дава възможност да размишляваме защо Давид е направил това. Ето моето предположение: Ако имаш сериозно намерение да успееш, ще имаш повече от една опция да го направиш.

Избери да имаш отношение, което казва „каквото и да ми коства“.  Може би Давид избра пет камъка, защото не знаеше кой камък Бог ще отведе към целта, но Давид знаеше, че Голиат не може да се мери с Бог. Давид даде на Бог всичко, което имаше на разположение с убеждението, че Бог ще се справи с Голиат, който се беше изправил на пътя му. Твоят Бог ще направи същото за теб, когато имаш пречки по пътя си.

Молитвата ми за теб днес е: да знаеш, че Бог има всичко, от което се нуждаеш, за да имаш победа в живота си.