Коронован с тръни

Коронован с тръни

Корона от тръни свидетелства за Неговото страдание и твоето спасение.

„И сплетоха венец от тръни и го наложиха на главата Му“ (Матей 27:29)

На главата на Исус имаше корона, но никой не би предположил, че Божият Син е трябвало да я носи. Той носеше корона от жестоки тръни, а не златна, украсена с камъни корона, която един суверен би трябвало да носи. Небеснa царска особа бе подложена на най-голямата жестокост на земята. Този трънен венец беше изплетен от ръцете на подигравателни войници, които не виждаха нищо друго освен обикновен престъпник, който е щеше да умре за престъпленията си. За тях Той не е беше нищо повече от всекидневната им работа в немирна провинция под опеката на Рим.

Преди няколко години, когато бях в Англия моят приятел, Андрю ме заведе на посещение в Лондонската кула, където се пазят зрелищни британски корони. Безценните коронови бижута са представени в колекция от такава несравнима красота и неизчислима стойност, носена само от монарсите и от кралските семейства на Великобритания през вековете. В голям контраст короната, която Исус носеше, не е била със скъпоценности, а изтъкана от болка, не от красота, а наложена с отхвърляне и подиграване, не с признание или почести.

Всеки, който е запознат с нашата част на Тексас, знае за мескитите тръни, дълги около 1 инч (който се равнява на 2,54 см), твърди като пирон и остри като игла. Те могат да пробият гума или обувка и никога да не се счупят. Тръните на Палестина са били много подобни. И тази жестока корона е била болезнено притисната дълбоко в скалпа на Исус, където нервите и кръвоносните съдове са най-близо до кожата, което води до мигновена и неописуема болка и обилно кървене. Нашите грехове, а не Неговите, са били тези, които са били притискати в челото Му.

Откъде дойдоха тези тръни? Тръните дойдоха от първородния грях в Едемската градина. Бог каза на Адам и Ева: „…проклета да бъде земята поради тебе; със скръб ще се изхранваш от нея…“ (Битие 3:17-18). По подходящ начин венецът от тръни представя последствията от твоите и моите грехове. Исая пише: „Но той беше наранен заради престъпленията ни, бит бе заради беззаконията ни: Наказанието беше на него за нашия мир; И с неговите рани ние се изцелихме.“ Прочетете Исая 53:3-6.

Исус носеше короната на срама и болката, която трябваше да бъде твоя и моя. В голямата размяна на изкуплението Исус носеше короната ти, която сочеше към греха и осъждението, за да ти даде Неговата корона „отсега нататък се пази за мене венецът (правдата), който Господ, праведният Съдия, ще ми въздаде в оня ден; и не само на мене, но и на всички, които са обикнали Неговото явление“ (2 Тимотей 4:8). Но Великден – Неговото възкресение – обещава, че ще дойде по-велик ден, когато Бог ще „увенчае (нашия Господ) със слава и чест“ (Псалм 8:5).

Неговaта корона от тръни, говори за нашия грях и беше заменена за венец на слава, който свидетелства за нашето спасение. „Но виждаме Исуса, Който е бил … е увенчан със слава и чест поради претърпяната смърт, за да вкуси смърт с Божията благодат, за всеки човек.“ (Евреи 2:9). Прочетете Псалм 21:3-6

Молитвата ми за теб днес е да помислиш за ужасната, но велика цена, която Исус плати за твоето спасение.

снимка: автора