Нищо ново

„Не се чудете на огненото изпитание, което идва върху вас“
(1 Петрово 4:12)

„Животът не винаги е честен, но Бог винаги е“

lookВсеки обича изненадите, когато са приятни – неочакван подарък, добри новини или изненада за рожден ден. Но много често нещата, които ни изненадват не са толкова приятни и желани.

През годините на моето пастируване, много често хора в различни трудни ситуации са ми казвали: „Животът не е честен“. Разбира се, че не е. Защо да очакваме да бъде честен?

Животът не винаги е честен, но Бог винаги е! Понякога добрите хора, които заслужават нещо добро – не го получават. А хората, които не са толкова добри – като че ли им се разминава. Това не е честно. И Давид се чувстваше така, когато написа: „Краката ми без малко се препънаха, стъпките ми почти се подхлъзнаха, защото завидях на надменните, като гледах благоденствието на безбожните“ (Псалом 73:2, 3). Това е несправедливо, нали?

Защо злите да успяват? Защо праведните да страдат? Това са въпроси от древността, които се задават и днес. Ако гледаме на преживяванията няма да намерим отговорите – било то нашите или чуждите. Фактите ще ни объркат, освен ако не познаваме Истината, а пълната и вечна Истина се намира в Бог и Неговото Слово.

Петър пишеше до добри и благочестиви хора, които бяха гонени и онеправдавани. И те бяха изненадани, както вероятно и ние бихме били. Неговият мъдър и практичен съвет беше: „Не се изненадвайте, като че ви се случва нещо странно. След като страдате за Христос – радвайте се, за да може още повече да се зарадвате, когато дойде Неговата слава (1 Петрово 4:12, 13). Доста изненадващо, нали? Това не е отговорът, който искаме да чуем.

„А във всичко представяме себе си като Божии служители, в голямо търпение, в скърби, в нужди, в страхове, като наскърбени, но винаги радостни; като бедни, но обогатяващи мнозина; като не притежаващи нищо и въпреки това притежаващи всичко“ (2 Коринтяни 6:4, 10).

Давид каза: „Тогава размислих, за да разбера това, но беше прекалено трудно пред очите ми, докато влязох в Божието светилище и разбрах“ (Псалом 73:16, 17). Има място, на което трябва да отидем, когато не можем да разберем какво се случва – и то е в Божието присъствие. „Защото всичко това е заради вас, така че благодатта, като се умножи чрез мнозината, да преумножи благодарението за Божията слава. Затова ние не се обезсърчаваме; но дори и да тлее нашият външен човек, пак вътрешният всеки ден се подновява. Защото нашата временна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна пълна слава за нас“ (2 Коринтяни 4:15-17). Вижте контрастиращите идеи: временно – вечно, леко – пълно, скръб – слава. Несравнимо е!

Това не трябва да ни изненадва. В Божиите ръце нашите неприятности не идват, за да ни навредят, а да ни помогнат. Не за да отнемат, а да ни дадат. Не за да ни шокират, а за да ни изненадат. Бог ще се намеси в най-трудните ни моменти и ще ни изненада. И ще се радваме, че Го виждаме. Това не е нищо ново.

Молитвата ми за теб днес е: да виждаш Бог във всяка ситуация.

снимка: www.sxc.hu

Сподели