Нов живот

„Така и ние да ходим в нов живот“ (Римляни 6:4)

„Всеки избор, които правиш днес, формира живота ти утре“

Нов животНовата година е винаги кратка, но желана покана за ново начало. Със смяната на календара ни се предоставя възможност да променим това, което е било, с това, което трябва да бъде. Апостол Павел каза на християните в Рим, че тяхната вяра в Христос им дава възможността и силата „…ние да ходим в нов живот“ (Римляни 6:4-11).

В моето духовно пътуване много често началото на годината е било основен момент.

Когато бях на 10 години, взех решението, което определи жизнения ми път да познавам  Исус и да Му служа. На една новогодишна евангелизация в църквата на баща ми, г-жа Райс, учителка в неделното училище, поиска да се моли с мен. В първите дни на 1952 г. аз посветих моя млад живот на Исус и открих „новият живот“, който Библията обещаваше. Години по-късно вече като възрастен и пастор в Сан Хосе, Калифорния, в първите минути на януари 1975 г. една стара дама, член на църквата, г-жа Итън, прибирайки се у дома след новогодишната служба, изведнъж казала на съпруга си, че трябва да се върнат обратно. Бог й бил дал послание за мен. Всички си бяха тръгнали, освен мен и портиера, когато тя влезе в полутъмната църква и мина между редовете, направо към мястото, където стоях. Тя ми каза, че Бог й е говорил, взе ръцете ми в нейните, погледна ме в очите и каза: „Пастор Алън, Бог поиска да ти кажа, че те обича и че още не е свършил с теб“. Казвайки това, тя се обърна и си тръгна, оставяйки ме сам с Бога. Всичко в сърцето ми се обърна. Освен Бог, нямаше кой да й каже това, което не бях казал на никой. Бях решил онази нова година да започна кариера в бизнеса. Това щеше да е трагична грешка, завинаги променяща посоката на моя живот и ограничаваща съдбата на семейството ми. Когато днес мисля за нашите деца, внуци и правнуци, аз съм изпълнен с огромна благодарност за Божията милост и вярност. Божието лично слово към мен, в онези най-ранни минути на новата година, за Неговата грижа към мен и призванието, което има за мен, продължава да формира моя живот и живота на семейството ми и днес. Аз отново намерих свежа мяра нов живот в Христос.

Само Бог е можел да знае, че през пролетта на същата тази година щях да получа покана да бъда пастор в Trinity Church, тук, в Сан Антонио, и заедно с Гейл щяхме радостно да служим повече от 36 години. Божията вярност в тези първи новогодишни моменти предпази мен и семейството ми от погрешна преценка, която би променила всичко в нашия живот.

Запомни – всеки избор, които правиш днес, формира твоето бъдеще, а също така и бъдещето на други хора. Избирай с молитва и внимателно. Да бъдеш на правилното място, на правилното време, вършейки правилните неща, има много по-голямо значение, отколкото си мислиш.

Светът очаква тази нова година с надеждата нещата да бъдат по-добри и животът по-различен от това, което е. Смяната на календара не може да промени нищо, без сериозна духовна промяна в твоето сърце. Не можеш да прегърнеш новия живот напълно, докато не ти омръзне и не се умориш да бъдеш това, което си. Проблемът е, че нещата веднъж направени, не могат да се върнат назад. Ти сам не можеш да промениш миналото – добрата новина е, че с Божията помощ можеш.

„Като забравям това, което е зад мен и се стремя към това, което е пред мен, аз тичам към целта“ (Филипяни 3:13, 14). Истинската промяна не е козметична, тя изисква различен курс и променен характер. Моят приятел и ментор Кени, винаги напомняше на мен и на другите: „Няма да имаш промяна през новата година, ако ти самият не се промениш“.

Тези ранни, начални новогодишни моменти предлагат възможност да отмахнеш старите неща и да започнеш наново, преживявайки ново начало и трайна промяна. Какво трябва да промениш в себе си, за да бъдеш нов?

Църквата и всеки последовател на Христос могат да отпразнуват Новата година с благодарност към Бога, че е отмахнал старите грешки и грехове, дал е опрощение и ново начало в Христос. „И така, ако някой е в Христос, той е ново създание; старото премина, ето, всичко стана ново!“ (2 Коринтяни 5:17). Ти можеж да прегърнеш Божието обещание и сила за нов живот, винаги, когато си готов и искаш. Божието слово дава добър съвет за твоята промяна през Новата година: „Затова да отхвърлим от себе си всичко, което ни пречи, и греха, който толкова лесно ни оплита, и с упорито постоянство да тичаме по трудния път на надбягването, който лежи пред нас. Нека винаги пред погледа ни бъде Исус, който ни води в нашата вяра и я прави съвършена. Заради радостта, която го очакваше, той изтърпя смъртта на кръста и презря срама й, и сега е седнал отдясно на Божия престол“ (Евреи 12:1, 2).

Казвам сбогом на отминалата година с благодарност за Божията вярност и снабдяване. Прегръщам тази нова година, очаквайки Божията благодатна промисъл и чудесни възможности.

Молитвата ми за теб днес е: освободи се от всичко, което наранява или пречи на духовния ти прогрес.

снимка: Интернет