Одобрение и аплодисменти

аплодисменти и одобрение

„Добре си направил. Ти си добър слуга и може да ти се има доверие“ – Матей 25:21 Съвр. превод

Благодарността води до по-добри резултати.

Малко неща носят повече удовлетворение от благодарността за свършената работа – особено, когато е свършена добре. В сферата на изкуствата се раздават различни награди – Оскар, Грами, Аскеер. В сферата на журналистиката имаме награда Пулицър. Нобеловата награда за мир се дава за значителни успехи в политиката и международните отношения. Както децата се развиват добре, когато имат приемане и одобрение, така и хората от всяка възраст се радват на искрените добри оценки и благодарности.

Одобрението и аплодисментите водят до по-добри резултати без значение от възрастта. Родителите правят това с одобрителното си говорене, усмивките, които показват гордост, прегръдките и потупванията. Началнице показват одобрение, като дават грамоти, сертификати, бонуси и повишения. Всяка награда има още по-голямо значение, когато идва от човек или група от хора, които означават повече за теб. Комплиментът на непознатия, макар и ласкаещ, преминава бързо. Похвалата от приятел носи радост, която продължава вечно.

Не знам дали биха съществували детски отбори, ако отстрани на мачовете не стоят мама и татко, които гордо казват: „Това е моето дете“. Децата, особено по-малките, не играят от любов към играта, а с очакване да получат любовта на родителите и одобрението на треньора. Преди години, когато децата ми бяха малки и спортуваха си спомням какво ми каза моят баща. „За да бъде едно дете здраво и уверено има нужда всеки ден да чува думите: Браво сине. Браво дъще!“ Ако децата ти не получават аплодисменти и одобрение от теб, ще го потърсят другаде и ще приемат чуждото ласкателство за норма, а ласкателството не нищо друго, освен захаросана заблуда.

Нека отправя и едно предупреждение. Нуждата от искрени аплодисменти и одобрение може да се превърне в измамно пристрастяване, което да храни егото, вместо да въдхновява нови и по-добри постижения. Най-добрата работа и най-дълбокото удовлетворение идват тогава, когато имаш радост в знанието, че си дал най-доброто от себе си за Бога, без значение дали си бил похвален или не.

Библията също ни казва да внимаваме. Исус предупреди онези, които „обичаха хорските хвалби повече, отколкото похвалите от Бога“ Йоан 12:43 съвр.пр. Колкото и да ни одобряват и похваляват хората, най-голямото удовлетворение ще получи тогава, когато чуем думите на нашия Спасител: „Добре си направил. Ти си добър слуга и може да ти се има доверие… Влез и сподели радостта на господаря си!“ Матей 25:21 съвр. превод. Моля се, влизането ти в Небето да е грандиозно и да бъдеш посрещнат с небесни аплодисменти. В този момент, всеки земнт трофей и постижение ще избледнеят. Винаги и всякога, живей на земята така, че да получиш одобрението на Небето.

Накрая, когато всичко изказано и сторено, ще има значение само оценката на нашия Господ. Павел даде един добър съвет, като каза: С радост предлагайте да служите, сякаш служите не на хората, а на Господа. Помнете, че Господ ще възнагради всеки от вас, който извърши добро, независимо дали е роб или свободен“ Ефесяни 6:7-8. Не приемай и не разделяй нещата на „светски“ и „духовни“. Всичко върши в името на Исус и за одобрението, което идва от Бога. 

Молитвата ми за теб днес е: никога да не търсиш анемичните аплодисменти и одобрение на тълпата.