Опитности, натрупани с времето

„Придобий мъдрост, придобий разум“ (Притчи 4:5)

„Спомените не позволяват да забравим определени хора и моменти“

bibleНие придобиваме и натрупваме много опитности в живота си – някои са ценни, а някои – не. Докато сме живи имаме спомени за определени хора и моменти. Преди няколко дни намерих една кутия със скъпоценности на майка ми. Бях я прибрал в един шкаф след нейната смърт. Сега те нямат почти никаква стойност, повечето дори са от евтини магазини, а някои са развалени. Но не можах да се сдържа да не пипна всяко едно от тях и да си припомня майка ми. Тези вещи са едно от нещата, които тя беше натрупала с времето.

Всички натрупваме различни опитности и вещи в нашия живот. Това е свойство на човешката ни природа. В някоя фаза от живота ни те са особено полезни, но някои от тях с годините остават просто предмети, които изискват все повече място и вече не се ползват. Вещите с времето стават непотребни. Те нямат дълготрайна стойност.

Днес ми се иска да помислим за всичко, което сме натрупали с времето. Някои от опитностите ни са изключително ценни, а с времето дори стават неоценими. Истинската ценност рядко се загубва. Можете ли да си спомните за нещо, без което животът ви би бил невъзможен? А то с времето е било разменено или поставено настрана като маловажно. Ето някои опитности и преживявания, които съм натрупал в моя път.

Семейството ми продължава да е безкрайно ценно мен. Не искам да си представям живота без тях – съпругата, децата, внуците, роднините. Те ме познават и обичат каквото и да става. Смятам, че съм по-добър човек именно заради тях и тяхната обич и приемане.

Каква е стойността на приятелите? Те заемат важно място в живота ни. Те са с нас по време на скръб и радост, на трудности и успехи. Приемаме новите приятели с удоволствие, а старите остават незаменими. Аз лично имам някои, които са ми спътници по пътя и други, които са съветници – хора за пример в моя живот. Сега съм по-добър именно заради тяхната подкрепа и насърчение.

Научен съм да ценя преживяванията – моите и тези на другите около мен. От книгите не придобиваме опит, придобиваме го от живота и то само ако наблюдаваме, ако искаме да се учим. Не бягай от опитностите. Те изграждат и те правят по-мъдър.

Да имаме искрена и жива вяра е безценно (Ефесяни 1:17-21). Соломон написа книгата Притчи с една ясна цел – да може неговият син да бъде по-мъдър, като се поучава от грешките на баща си. Това важи за теб и мен.

В Притчи има 31 глави – препоръчвам ви да четете по една глава на ден, в продължение на един месец.

Има три думи, които се повтарят често в Притчи – знание, разум и мъдрост. Тези думи имат най-високата стойност, те идват от Бога (Псалм 111:10). „С мъдрост се гради къща и с разум се утвърждава, и чрез знание стаите се напълват с всякакви скъпоценни и приятни богатства“ (Притчи 24:3, 4). Соломон използва строежа и обзавеждането на къщата като метафора за твоя и моя живот – здраво установен и изобилно препълнен (1 Йоан 5:20; Колосяни 2:2 и 1:9, 10).

Молитвата ми за теб днес е: оценявай това, което има трайно и вечно значение.

снимка: www.sxc.hu

Сподели