Препятствия

„затова да отхвърлим от себе си всичко, което ни пречи, и греха, който толкова лесно ни оплита“ (Евреи 12:1)

„Винаги различавай нещата, които си заслужава да запазиш от тези, които е добре да захвърлиш“

Един от проблемите във всекидневието ни са всички неща, които натрупваме по пътя. С напредването на годините притежанията ми нарстват, а някои от тях са неизползваеми и нямат никаква стойност. Вчера трябваше да проветря гаража (поради преждевременната кончина на един полски гризач някъде вътре) и отворих прозорците въпреки предупрежденията за буря и поройни дъждове. Заради лошата прогноза за времето преместих стиковете си за голф по-далеч от отворения прозорец – за всеки случай. Вече не ги използвам, и те събират прах и ръждясват, но ето че сега се притеснявах, че може да се намокрят. Подобно на други вещи, те заемат място, което може да се употреби много по-ползотворно.

Животът на хората може да прилича на моя гараж. Чувстваш ли се така понякога? Животът ще върви много по-добре без нещата, които по-скоро пречат, отколкото помагат – всяка запомнена дребна обида и отминала кавга, ярките спомени за всяка грешка, отдаването на грехове, които всъщност ти вредят, непрекъснатото оплакване, упоритото желание да се чувстваш нещастен, постоянното критикуване, страха от неизвестното, съмненията, съжалението за грешките без опит за промяна, нараняването на околните, обещанията, които даваш без да имаш намерение да изпълниш, желанието да имаш приятели без самият ти да си приятел, приятелите, които ти влияят зле… списъкът може да продължи! Има толкова ненужни неща, които не заслужават място в живота ти – те не са ти от полза.

Библията живо описва някои неща като „безполезни като плява, изгаряща в огъня… безполезни като пресъхнали извори и тласкани от буря облаци“ (Исая 47:14, 2Петър 2:17). Бог ни съветва „да отхвърлим от себе си всичко, което ни пречи“ (Евреи 12:1). Какво ти пречи да бъдеш всичко, което можеш да бъдеш? Кое е това, което оплита мислите и емоциите ти, докато се обезсърчиш напълно и заседнеш на едно място?

Знаеш много добре нещата, които си складирал в живота си и в момента са напълно безполезни, а и едва ли са били полезни някога. Когато нещо или някой постоянно спъва духовния ти растеж, трябва да направиш промяна. Трябва да си твърд и конкретен„да отхвърлим… да тичаме с издържливост… да гледаме към Исус…да размислим за Исус“ (Евреи 12:1-3)! Не търси място да запазиш тези неща далеч от погледа и ума си, просто се отърви от тях! Недей да търпиш това, което не ти е от полза. Това, което не помага за развитието на духовния ти живот, може да му попречи.

Павел ни дава добър съвет: „Вярно е това слово. И желая да държиш твърдо на това, с цел онези, които са повярвали в Бога, да бъдат старателни да вършат добри дела. Това е добро и полезно за хората. И избягвай глупавите разисквания, родословия, спорове и караници върху закона, защото те са безполезни и суетни.“ (Тит 3:8-9). Винаги различавай нещата, които си заслужава да запазиш от тези, които е добре да захвърлиш.

Молитвата ми за теб днес е: наслаждавай се на живота, не го задръствай с ненужни неща.