Пречки и възможности – част II

„Той винаги горещо се моли да станете духовно зрели и да сте твърдо убедени относно всичко, което Бог иска“. (Колосяни 4:12)

Когато си с Бога винаги има повече от това, което можеш да видиш в момента.

Пречки и възможности - част 2Пречките са естествени събития, които дявола използва, за да те задържи в миналото или да постави граници в настоящето. Всяка пречка дава и възможности. Възможностите са снабдяване от Бога, което те насърчава да вървиш към по-добро и по-велико бъдеще, което се намира точно зад хоризонта. Ако виждаш единствено пречките, но не и възможностите не можеш да растеш във вярата си. В Библията са записани две подобни, но независими чудеса. Чудото с Моисей и Израел пред Червено море се случи, за да бъде изкупена историята на Израел. Чудото с Исус Навин и Израел пред реката Йордан се случи, за да бъде освободена съдбата на Израел. Когато позволиш на  Бог да подрежда твоята история, това ще ти даде възможност да влезеш в съдбата си. Ако не се беше случило чудото при Червено море нямаше да се случи и чудото при реката Йордан. Също както и с Израел Бог суверенно подрежда миналото ти като увод към благословеното ти бъдеще – място с „големи и хубави градове, които ти не си съградил и къщи пълни с всякакви блага, които не си напълнил, и изкопани кладенци, които не си изкопал, лозя и маслини, които не си насадил“ (Второзаконие 6:10-11).

Преди всичко това обаче Израел се изправи пред две непреодолими естествени препятствия – непроходимата придошла река Йордан във възможно най-лошото време от годината и непревземаемия, заплашителен град Йерихон – пазител на долината Йерихон и входа към Ханаан. Прочети Исус Навин 3:10. Докато четеш забележи двете цели на чудото, което Бог щеше да извърши. Първо – уверение в Неговото постоянно присъствие сред Своя народ и второ – Неговата гаранция за неизменна победа докато всеки враг не бъде покорен пред тях. Ако Бог можеше да пресуши водите на Йордан, Той можеше да събори и стените на Йерихон. От нещата, които Бог вече е направил, можеш да научиш какво Той може и ще направи в бъдеще.

Свещениците, носещи Ковчега на Завета на раменете си, трябваше да стъпят в придошлите води и да стоят в Йордан (Исус Навин 3:8). Изискваше се покорство да влезеш в буйните води и дори по-голяма вяра, за да продължиш да стоиш в тях. Прочети Исус Навин 3:13-17. Според обещанието чудото започна щом свещениците стъпиха във водата, но не на мястото, на което стъпиха.

Чудодейно водите спряха километри нагоре по течението от мястото , където стояха свещениците и те все още не можеха да видят това. Докато буйните води се оттегляха свещениците „стояха твърдо на сухо в средата на Йордан, докато целият Израил премина по сухо“ (Исус Навин 3:17). Ще има моменти, в които твоето чудо все още ще е невидимо, нагоре по течението. Когато си с Бога винаги има повече от това, което можеш да видиш в момента. В тези моменти – „горещо се моли да станете духовно зрели и да сте твърдо убедени относно всичко, което Бог иска“ (Колосяни 4:12). „…и като победите да устоите, така че стойте…“ (прочети Ефесяни 6:11-18).

Молитвата ми за теб днес е: винаги стой силен в истината на Божието Слово.

снимка: Интернет