Прости инструкции

„Ако е възможно, доколкото зависи от вас, живейте в мир с всички човеци“ (Римляни 12:18)

Библията дава прости инструкции за това как да живеем в мир, разрешавайки различията по между си.

Съвсем скоро ми се наложи да разреша един проблем, но се оказа доста неуспешно в началото. Компютърът и безжичният ми принтер имаха проблеми в „комуникацията“ си заедно. До преди месец изглеждаха съвсем щастливи да работят в екип. А сега изведнъж, без обяснения, принтерът отказа да сътрудничи. Прочетох инструкциите, но те имаха смисъл само за хора, които могат да ги разберат. До голяма степен в живота също е така – той изглежда лесен, докато всичко върви така, както трябва. Библията, обаче, дава изключително прости инструкции за други по-често срещани, но по-сложни житейски ситуации – когато трябва да живеем в мир като разрешаваме различията, които напрягат взаимоотношенията. Макар че такива предизвикателства във взаимоотношенията, според Библията, са често срещани, повечето от тях не бива да останат неразрешени. Единството е най-важно за Бога (Псалм 133).

На кого биха му харесали напрежението и тежестта на неразрешените взаимоотношения с другите? Вероятно на много малко хора, ако изобщо се намерят такива. Исус предупреждаваше: „Горко на света поради съблазните, защото е неизбежно да дойдат съблазните; но горко на онзи човек, чрез когото идва съблазънта!“ (Матей 18:7). Съществува напрежение в брака, семействата страдат, приятелствата стават обтегнати. Възникват ситуации, които причиняват нарушаване на доверието между хората. Това не трябва да се случва. Това не би се случило в един идеален свят, но нашият паднал свят е много далеч от идеалния и ние сме паднали, несъвършени хора със силни, независими воли, които подхранват неразбирателства и конфликти.

Павел изглежда разбира тази голяма картина на неразбирателство, когато пише писмото си до християните в Рим (Римляни 12:16-21). Съветът му е прост: „Бъдете смирени“; „Не мислете, че знаете всичко“. Не започват ли точно там всички различия? Някой решава, че знае всичко за ситуацията и нейното очевидно просто решение. Когато това се случи, ушите оглушават и сърцата се втвърдяват. Слушайте се едни други с любящи сърца и отворен ум. Те може да продължават да грешат, но ще разбереш по-добре защо мислят, че са прави. И може би ще можеш да видиш къде грешиш и ти, и ще намериш общата основа, която да прослави Бога и да спаси приятелството.

Павел разглежда естествената ескалация на реакциите – това, което изглежда малък проблем, лесно може да прерастне в голям, който с все повече сила да разделя хората. Павел дава прости инструкции: „Не си разчиствай сметките“; „Никога, на никого не връщай зло за зло, никога не си отмъщавай. Остави това на Бога… не оставяй злото да вземе най-доброто от теб, но побеждавай злото чрез добро“. В четвърти клас моята учителка ни даде един много ценен житейски урок: „Когато две кучета се бият в цветна леха, единственото нещо, което се постига, е да се смачкат цветята“. Като 9-годишно дете, нейното картинно обяснение на безмислието на конфликтите, остави в мен неизличима следа. Като възрастен видях истинността на този урок, когато страдаше човешки живот, а не цветни лехи.

Вината много рядко е само в един човек. Всеки един споделя някаква вина и носи библейска отговорност да положи усилия за помирение. Павел съветва: „Свърши първо своята работа“. След това Бог ще свърши това, което ти не си могъл. Живей в хармония с другите, върши нещата по такъв начин, че всички да могат да видят твоята почтеност. Извърши своята част от усилието да живееш в мир с всички, доколкото това е възможно. Ти не можеш да решиш всеки спор, но можеш да положиш всяко усилие да „живееш в мир, доколкото това е възможно“. Не можеш да контролираш поведението на другите, но можеш да избереш да контролираш своето (Матей 6:23, 24; 18:15-22). Дали си този, който е обидил или този, който е обиден, избери Божия път към помирение (Матей 5:9-16).

Молитвата ми за теб днес е: научи се да приемаш Божиите пътища винаги, това е най-добрия начин за действие.

снимка: Интернет