Радостта е избор

„Считайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитни“ (Яков 1:2)

„Радостта е избор, преди да се превърне в емоция“

Радостта е изборНаправи радостта свой избор – особено след като наскоро празнувахме Рождество Христово. Съществува сред нас едно пожелателно, но погрешно предположение, че на добрите хора се случват само добри неща, а лошите неща се случват на тези, които си го заслужават. Исус ни напомня: „Бог прави слънцето Си да изгрява на злите и на добрите, и дава дъжд на праведните и на неправедните“ (Матей 5:45). Понякога изглежда така, сякаш злият процъфтява, а добрият страда (Псалм 73:1-17).

Както известна мяра на Божията милост и благословение слиза върху всички, без значение от техните заслуги, така е и с битките, и скърбите. Историята на Йов е доказателство за това. Тази реалност може да е смущаваща, особено когато минаваш през неоправдана болка и чувстваш, че начинът ти на живот би трябвало да те защитава от това.

Времената и ситуациите на страдание са неизбежни. Библията е много честна в това отношение, Исус каза: „В света имате скръб, но дерзайте: Аз победих света“ (Йоан 16:33). Някои неща могат да ти се случат, просто защото случайно си се озовал някъде, а не заради това кой си и какво си направил. Яков добавя този практичен съвет: „Считайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитни, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост. А твърдостта нека извърши делото си съвършено, за да бъдете съвършени и цели, без никакъв недостатък“ (Яков 1:2-4). Радостта е избор, преди да се превърне в емоция. Когато изпитанията те заобиколят, твоето сърце има възможността да избере радостта.

Когато посетих Англия и великолепните исторически замъци там, научих за тази част от замъка, която е най-защитена и непревземаема. Това е мястото на последно убежище, към което можел да прибегне кралят и неговите лоялни защитници, за да се прегрупират и устоят на най-силната вражеска атака. Тайното място, където кралят е защитен, когато заплахата е неминуема, мястото, където може да дочака подкрепленията и от което да предприеме контраатака.

Ти имаш такова място на сигурност в Христос. „Името на Господа е здрава кула, праведният прибягва в нея и е в безопасност“ (Притчи 18:10). Бързо иди там и живей в увереност! Ако не ти е спестена битката, можеш да бъдеш в безопасност по време на борбата. Преди години, когато бях изправен пред лицето на обезпокоителна ситуация в църквата, един по-възрастен и мъдър пастор ме окуражи: „Ще се справиш! Може да ти се струва, че няма да можеш, но ще се справиш“. Неговата проста мъдрост веднага повдигна духа ми. Нямаше да се притеснявам от няколко удара и натъртвания, нито от един-два белега, получени в битка. Единственото, което имах нужда да знам е, че Бог е с мен и че моето бъдеще е сигурно в Неговите ръце. Бог беше изговорил Своята истина в моето сърце. Аз приех тази възможност и избрах радостта (Колосяни 1:9-14).

Молитвата ми за теб днес е: прегърни радостта, особено когато сърцето ти е съкрушено.

снимка: Интернет