Давай и израствай

Давай и израствай

„И така, отдаде ли ни се удобен случай, нека вършим добро на всички“ (Галатяни 6:10)

Помагайки на другите ти облагодетелствуваш себе си и благославяш тях  

Всеки има егоистични моменти, в които си казва: „Защо аз трябва да помагам?“. Ето ти няколко отговора, които да ти помогнат, когато ти се прииска да се грижиш само за себе си. Да помагаш на другите прави живота по-лесен, всяка задача по-лека и всяко сърце по-щастливо.

Най-важното е, че Бог казва да правим така. Библията е пределно точна: „ И така, като имаме случай, нека правим добро на всички, а най-вече – на своите по вяра.“ (Галатяни 6:10). „ Не въздържай доброто от онези, които имат нужда от него, когато е във властта на ръката ти да го направиш!“ (Притчи 3:27).

Бог ти е дал нещо, от което някой друг има нужда. „ Според дарбата, която всеки е приел, служете с нея един на друг като добри настойници на многоразличната Божия благодат.“ Прочети 1 Петрово 4:8-11. Както е било казано за костенурката, застанала върху стълба на оградата: „Едва ли е отишла там без малка помощ от някого.“  Където и да си, каквито и постижения да имаш, ти винаги си получавал малка помощ от някого. Исус казва: „Даром ви е дадено, даром давайте.“ (Матей 10:8).

Давайки, ти ще бъдеш благословен. Затова не се колебай. „ Нека не ни дотяга да вършим добро, защото, ако не се уморяваме, своевременно ще пожънем.“ (Галатяни 6:9). Никога не подценявай стойността на Божието благословение. Неговото благословение умножава твоя успех и увеличава удовлетворението ти от него.

С Божието благословение ще постигнеш повече, отколкото без него. Ако сме отделени от Бога, успехът винаги ще идва премесен с доза съжаление.  „Благословението на ГОСПОДА обогатява и ГОСПОД не прибавя към него скръб.“ (Притчи 10:22). Не всяко нещо, което изглежда като благословение е такова, ако не можеш да намериш Бог в него.

Ти ще се чувстваш по-добре. Това не е така маловажно, както изглежда на пръв поглед. Има достатъчно неща в живота, които заедно с нашата склонност да грешим не винаги ни дават възможността да се чувстваме доволни от себе си. Има голяма полза в това да сграбчваш всяка възможност да правиш добро на другите, освобождавайки вътрешно усещане за удовлетвореност и благополучие.

Покорството само по себе си е награда. Целта е израстването. Когато подаваш ръка за помощ, всеки израства по малко, а ти израстваш много. Когато помагаш на другите, ти облагодетелствуваш себе си, а тях благославяш.

Моята молитва за теб днес е: Да научиш, че израстваш само тогава, когато помагаш на другите да растат.