Огорчението трови душата

Огорчението трови душата

Раните оздравяват в Божиите ръце.

„Всякакво огорчение, ярост, гняв, викане и клевета трябва да се премахнат от вас заедно с всяко зло“ – Ефесяни 4:31

Чувствата и емоциите са полезни в ежедневието ни, но само до един момент. Без тях животът би бил безвкусен. Ето така ги разграничавам аз: чувствата са по-скоро кратковременни и преминават бързо. Емоциите траят дълго. Емоциите също се различават по своята трайност, като това се влияе и от нашето участие.

Емоциите могат да бъдат положителни или отрицателни – полезни или вредни за нас и околните. Начинът, по който ги тълкуваме определя какво очакваме – нещо добро, или нещо лошо. Една от лошите емоции, показани в Библията е огорчението. Писанието ни предупреждава: „Внимавайте да не поникне някой горчив корен, който да причини вреда и да оскверни много други хора“ Евреи 12:14-15. Огорчението е силно негативно усещане, което може да се превърне в токсична емоция. Недей да храниш това, което не искаш да порастне.

Огорчението често започва като нещо невинно. Дребни конфликти водят в нас усещането, че сме били “порязани”, пренебрегнати, онеправдани. Естествено си спомняме за тези преживявания и размишляваме върху тях. Дори понякога споделяме тези чувства с някой друг. Не е кой знае какво, нали? Истината е, че ако храним огорчението то ще отрови и нас, и другите.

Ранените чувства се превръщат в семе, от което се раждат негативни и дори токсични емоции, които се вкореняват в нас и прозвеждат плод, който никога не сме желали. Огорчението и измамно. Първоначално то е сладко, но накрая оставя горчив вкус. Забелязъл съм, че колкото повече един човек давя място и изразява негативни емоции, толкова по-силни стават те, толкова повече хора стават мишена на тези емоции и толкова повече хора страдат. Наранените чувства лесно се превръщат в постоянно отношение на обида и огорчение.

Внимавай, защото неправилното ти отношение сее семената на огорчението. Огорчението руши щастието, отравя сърцата и разделя приятелите. Огорчението опорочава взаимоотношенията. Горчивината в теб винаги засяга и другите.

Огорчението може да бъде видяно в помрачения изглед, пресилените реакции, острите думи без причина. Библията ни съветва: „Бъдете внимателни“. Ти отговаряш за своите чуства и реакции. Пази сърцето си усърдно. Внимателно избирай как откликваш. До голяма степен от това зависят щастието и добруването ти.

„И не наскърбявайте Божия Свят Дух, защото той е доказателство, че принадлежите на Бога, до деня, в който Бог ще ви освободи. Всякаква горчивина, ярост, гняв, викане и клевета трябва да се премахнат от вас заедно с всяко зло. Бъдете благи и състрадателни един към друг и винаги си прощавайте, така както Бог ви прости в Христос“ Ефесяни 4:30-32. Пазете се от горчиви корени, колкото и безобидни да изглеждат те в началото. Огорчението отравя душата.

Молитвата ми за теб днес е винга да помниш, че раните оздравяват в Божиите ръце.