Правѝ другите по-добри

Бог цени хората. И ти трябва да ги цениш.

„Както аз ви обикнах, така и вие трябва да се обичате един друг“ – Йоан 13:24СП

Всеки копнее да бъде ценен и обичан. Това желание е вродено в нас. Така ни създал Бог. Копнеем да бъдем обичани такива, каквито сме, а не заради нещата, които правим. Библията ясно ни казва, че „Бог показва любовта си към нас с това, че още докато бяхме грешни, Христос умря за нас“, Римляни 5:8СП. Още докато бяхме грешни. Да обичаме е първият ни отклик към Бога. Така трябва да бъде и с хората. Колкото повече разбираш, че си обичан и ценен от Бога, толкова повече можеш да даваш тази любов на хората около теб.

Любовта е задължителна. Тя не е „избираема“. Исус бе пределно ясен, когато каза: „Нова заповед ви давам: Обичайте се един друг! Както аз ви обикнах, така и вие трябва да се обичате един друг. Ако имате любов един към друг, всички ще знаят, че сте мои ученици“, Йоан 13:34-35СП. Тази фраза, „както аз ви обикнах“ описва мярката и начинът, по които трябва да обичаме хората около нас. Трябва да даваш това, което си получил.

Да обичаш другите, както себе си щеше да е далеч по-лесно ако всички хора бяха лесни за обичане. Мисля, че за това Исус не свърза любовта с качествата на човека, който трябва да обичаме. Топката е в нас, така да се каже. Всички сме устроени да ценим себе си, но тъй като състоянието ни е усложнено от това, което богословите наричат „грехопадение“ ние сме склонни да ценим себе си малко повече, отколкото трябва.

Това е практичната страна на това, да обичаш другите. Истински обичаш другите, когато ги правиш по-добри, когато добавяш стойност в живота им. Не се ли опитваш да направиш това и за себе си? Да добавиш стойност на живота си? Дори и в най-добрите си моменти искаш да си по-добър и да се справяш по-добре. Мога да кажа, че съм бил благословен около мен да има хора, които добавят стойност на живота ми и така са ми напомнили как Бог се грижи за мен. Прекарвали са време с мен. Предавали са ми мъдрост, събрана от успехи и провали. Учили са ме на уроци, които за тях са били трудни и скъпи за научаване. Има ли са високи очаквания от мен и са изисквали от мен повече, отколкото аз бих изискал от себе си.

Човек инвестира в добро образование за себе си, за да може да има повече възможности и повече удовлетворение в това, което прави – за да донесе това повече успех и финансова сигурност. Избираш партньор в живота, който ще те обогати и развие. Избираш къде да живееш, къде да учат децата с мисъл за тяхната сигурност и академично развитие. Опитваш се да се храниш здравословно и да спортуваш, за да си във форма и да живееш по-дълго. Не правим ли всички тези усилия, за да добавим стойност в живота си?

Как тогава да обичаш другите и да добавяш стойност в живота им? Най-простичко казано, като ги цениш повече, както цениш себе си. Като мислиш за тях по същия начи, по който мислиш за себе си. Като говориш за тях така, както искаш да се говори за теб. Като желаеш най-доброто за тях, както го желаеш за себе си. И като се радваш с тях във всичко това.

Библията е ясна: „а да няма разделения в тялото, а различните части да се грижат еднакво една за друга. Ако една част от тялото страда, всички други страдат заедно с нея. Ако на една част се окаже почит, всички части споделят радостта й“ 1Коринтяни 12:25-26. Когато се радваш с другите за успехите им, както се радваш за своите и когато страдаш с другите, когато те са в страдание, тогава ги обичаш, колкото обичаш себе си. Добавяш стойност на другите, когато разпознаваш високата стойност, която Бог е вложил в тях. Когато си убеден в това, то ще личи и в отношението ти.

Исус ясно и разбираемо обясни този принцип: „Нова заповед ви давам: Обичайте се един друг! Както аз ви обикнах, така и вие трябва да се обичате един друг. Ако имате любов един към друг, всички ще знаят, че сте мои ученици“, Йоан 13:34-35СП. Да обичаме е заповед от Бога, не предложение от Бога. Да обичаме е наше задължение, не въпрос на избор. Исус каза: „Даром сте получили, затова и даром давайте“ Матей 10:8СП.

От теб се очаква да дадеш на другите това, което Бог вече ти е дал, да се отнасяш към другите, както Бог се отнася към теб, да гледаш на другите, както Бог гледа на теб. Рано в моето служение Бог ми откри нещо: „За да бъде любовта истинска, тя трябва да е практична и осезаема“. А, в твоят живот как е?

Молитвата ми за теб днес е да влагаш себе си в другите така, че това да ги прави по-добри.

Photo by J carter from Pexels