Работи по-разумно и постигай повече

Работи по-разумно и постигай повече

„И броят на учениците в Йерусалим се умножаваше твърде много“ (Деяния на апостолите 6:7)

„Не всяка задача, която възниква, е предназначена за теб“

Всеки човек иска живота му да върви добре. Когато изглежда, че животът ти не върви така добре, това е доста обезкуражаващо. Понякога е възможно само част от него да не върви – поради невнимание, недостатъчно усилие или знание. Но понякога нещата могат да бъдат решени по-лесно и бързо, отколкото предполагаш. Ако пренаредиш приоритетите си, ако работиш по-усилено или придобиеш знание и опит, които ти липсват, тогава всичко би могло да се нареди. Но ако все пак положиш всички тези усилия и нещата пак не се подобряват, то тогава нещо друго трябва да се коригира, необходими са промени (Деяния на апостолите 6:1-7). Днешният пасаж от Библията описва ситуация в ранната църква, когато хората бяха действащи („Броят на учениците се умножаваше“), но не продуктивни („Техните вдовици бяха пренебрегвани във всекидневното раздаване на помощите“). Проблемът стана очевиден. С увеличаването на хората, някои не получаваха грижата, която трябваше да получат. Нещо очевидно трябваше да се промени. Въпросът беше кой би следвало да върши това?

Апостолите мъдро решиха да определят какво другите биха могли да вършат добре. По този начин самите те можеха да продължат да правят всичко това, в което бяха успешни, както и да се грижат за онова, за което Бог ги беше призовал (Деяния на апостолите 6:3-5). Те не бягаха от отговорност, а се грижеха за по-важно задължение. Какъв беше резултатът? „И това предложение се хареса на цялото множество… И Божието учение растеше и броят на учениците в Йерусалим се умножаваше твърде много“ (Деяния на апостолите 6:5, 7).

Когато апостолите позволиха на другите да правят това, което беше необходимо да се направи, а самите те продължаваха да правят това, за което бяха призовани, тогава всички бяха по-щастливи. Водачите по-продуктивни в своите усилия, а църквата по-действаща в своите резултати. Как да приложим всичко това в ежедневния живот? Чувал ли си някога за „Закона на Парето“? Потърсих в гугъл и открих, че Вилфредо Парето е италиански икономист от началото на 20. век, който е създал следния закон, широко използван в бизнес средите днес: „Във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите“ или 20% от твоите усилия произвеждат 80% от твоя успех. На прост език този закон предполага, че 80% от усилията на даден човек могат да бъдат неефективни, допринасяйки за малка част от крайния резултат и успех. Защо е необходимо човек да продължава да прави същите неща, които не дават желания резултат?

Очевидно можеш да постигнеш повече, когато работиш по-разумно, а не когато отделяш повече време. Разбери кои са онези неща, които не работят добре и вместо тях прави тези, в които си успешен. Умножи това, което правиш добре, намали онова, което не умееш да правиш добре. Посвети се на това, което Бог те е надарил и призовал да правиш. Не всяка задача, която възниква е предназначена за теб. Ще има много повече резултат във всичко, което правиш, ако можеш да определиш какво не работи за теб и да употребиш повече време, умения, енергия и ресурси за онова, в което намираш удовлетворение.

Молитвата ми за теб днес е: животът ти да върви добре и по най-практичния начин.

снимка: UnSplash